KOMPANIJA TELEGROUP ORANIZOVALA PRVU IT SECURITY RADIONICU U PODGORICI

Sreda, 29. Jun 2016.

KOMPANIJA TELEGROUP ORANIZOVALA PRVU IT SECURITY RADIONICU U PODGORICI

Informaciona bezbjednost = kamen temeljac ekonomske stabilnosti države

Kompanije i institucije se svakodnevno suočavaju sa novim opasnostima koje ugrožavaju njihove informaciono-komunikacione sisteme, zbog čega je potrebno da privatni i javni sektor, u skladu sa globalnim trendovima, zajedno odgovore na rastući izazov. To je zaključak prve IT Security radionice u Podgorici „Korak ispred targetiranih napada”, koju je organizovao TeleGroup u saradnji sa partnerskom kompanijom Cisco. Na radionici su predstavljena najsavremenija rješenja za zaštitu od hakerskih napada, kompjuterskih virusa i drugih zloupotreba informacija na internetu.

Direktorica kompanije TeleGroup Crna Gora, Marija Rašeta Vukosavljević, otvorila je skup i ukazala na važnost saradnje države i ostalih korisnika informaciono-komunikacionih sistema, kako stabilnost privrede i društva ne bi bila ugrožena.

„Informaciona bezbjednost je kamen temeljac ekonomske stabilnosti svake države. Napadi u sajber prostoru uzrokuju ogromne finansijske gubitke kompanija i institucija, dovode do gubitka povjerenja korisnika, krađe podataka i identiteta i ugrožavaju reputaciju klijenta. TeleGroup kao odgovor nudi rješenja koja su odraz globalnih trendova, a naša uloga kao lokalnog partnera je da ih prilagodimo potrebama crnogorskog tržišta i približimo korisnicima,“ navela je Rašeta Vukosavljević.

Njena ekselencija ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Margaret En Uehara je u pozdravnom izlaganju izrazila nadu da će današnja radionica ojačati veze američke i crnogorske biznis zajednice. Uehara je navela da partneri treba da sarađuju na globalnom i lokalnom nivou, kako bi osigurali uspjeh.

„Održavanje visokog stepena bezbjednosti informacionih sistema podjednako je izazov i za Vladu i za industriju. Dok se trudimo da kreiramo rješenja za zaštitu podataka i infrastrukture, partnerski pristup, koji uključuje javne institucije, korporacije, akademsku zajednicu i civilni sektor, od vitalnog je značaja za uspjeh“, rekla je ambasadorka Uehara.

Tokom uvodnog izlaganja vicepremijer i Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović, istakao je da pri Ministarstvu funkcioniše Direkcija za zaštitu od računarskih i bezbjednosnih incidenata – CIRT tim, koji predstavlja krovno tijelo u državi u oblasti sajber bezbjednosti.

„Razvijamo i timove na lokalnom nivou, a namjera nam je da u svakom državnom organu imamo tijelo zaduženo za ovu oblast. Informacione tehnologije (IT) predstavljaju vrstu koja se pustila sa lanca i počela je da upravlja nama, zato je pitanje broj jedan – šta uraditi na polju informacione bezbjednosti“, saopštio je Lazović.

Za više od 50 korisnika, pripadnika različitih tržišnih vertikala, IT Security eksperti kompanija TeleGroup i Cisco predstavili su savremene IT Security trendove i sigurnosna rješenja najnovije generacije i ukazali kako na najefikasniji način zaštititi sistem od napada i malicioznih softvera.

Zaštita e-mail komunikacije, spam i maliciozni softveri su jedan od najvećih izazova u oblasti informacione bezbjednosti. Javljaju se sve sofisticiranije pretnje u sajber prostoru prilikom upotrebe interneta i različitih aplikacija. Sa svojim uređajima, virtuelnim, Cloud i hibridnim rješenjima, Cisco Security rješenja omogućavaju preuzimanje apsolutne kontrole nad web saobraćajem, zaštitu infrastrukture od neovlašćenih upada i bezbjedan rad sa različitih uređaja.

Na radionici su prikazani i primeri različitih implementiranih sistema za zaštitu ukupnih IT resursa. TeleGroup preporučuje Cisco uređaje i softvere koji štite sve slojeve mrežne infrastrukture od neovlašćenih upada.

 • Cambium Networks
 • Arris
 • polycom
 • motorola
 • cisco
 • Mitel
 • microsoft
 • ibm
 • check point
 • Blue Coat
 • nice
 • Noja Power
 • r and m